fredag 15 december 2017

Handbok för ett begagnat hjärta

Omslagsbild
Författare: Tamsyn Murray.
2017, Kärlek, Vänskap, Övrigt.

Ett begagnat hjärta är allt som Jonny behöver. Hans eget är defekt, han har levt största delen av sitt liv på sjukhus, men nu är det m e m akut - en ny blodpropp eller infektion.. och då är hans liv över. Men det är inte lätt att hitta lämplig donator - han har väntat länge och börjar ge upp hoppet.

Samtidigt bråkar sig Niamh och hennes tvillingbror Leo igenom vardagen - han den sprudlande stjärnan som alla älskar och hon den buttra och vresiga motpolen. Men ödets vägar rår ingen på... han förolyckas på ett oerhört tragiskt sätt, medan Niamh inget högre önskar än att det varit hon. Och önskar att hon inte skulle ha gjort si eller gjort så, för då... Men faktum kvarstår - Leo är hjärndöd... hade han önskat donera några organ?

Därför får Jonny sitt efterlängtade hjärta, men livet blir svårt att leva ändå. Inte så mycket för alla mediciner han tvingas ta resten av sitt liv för att förhindra bortstötning, utan snarare för att han knappt vet vem han är längre. Hela hans identitet och onaturliga barndom har varit den sjukes. Nu försöker han hitta sig själv, den Jonny 2.0 som han måste börja forma, samtidigt som han inte kan släppa taget om donatorn som gett honom denna andra chans. Han förstår att det måste vara någon i hans egen ålder, ganska nära geografiskt, och han luskar och letar och slutligen utkristalliserar sig en tänkbar donator - Leo. För att få ett grepp om vem Leo var försöker han på olika sätt kontakta Niamh - inte helt lätt - men sent omsider lär de känna varandra och - förstås - blir kära. Förutsägbart? Absolut. Men det är en fantastisk väg dit som skildras. Svårigheterna uppstår egentligen först när han tvingas inse att han någon gång måste blotta sitt ursprungliga intresse för Niamh - hon och hennes föräldrar kan ju inte annat än tycka att han är fullständigt avskyvärd och bisarr.

Det är en jobbig resa för alla inblandade, här finns inga rätt eller fel, inga pekpinnar eller enkla lösningar. Jag lider med dem alla, av olika skäl - det måste vara en fasa att förlora ett syskon eller ett barn, lika mycket som jag lider med Jonny i hans olika våndor. Ingenting är sannerligen lätt för någon av dem, och kanske är det därför det är så lätt att tycka om denna fantastiskt välskrivna och fängslande historia. Även om det nästan gått slentrian i trenden med sjuka ungdomar. Trots det rekommenderas den varmt!

/Tuija

Inga kommentarer: