fredag 10 november 2017

Ryttarna

OmslagsbildOmslagsbildFörfattare: Mats Wahl.
2014, Dystopi.

Ryttarna är den första delen i Wahls dystopiska serie Blodregn. Mats Wahl började sin författarkarriär redan på 80-talet och har nu gett ut ett 50-tal böcker!

Jag hade lite motstånd mot berättelsen till en början, dels för att den startar med en anonym 7-åring och hennes mamma. Men snart förstår jag att det är de två och resten av deras familj vi följer i boken. Dels är det väl mycket detaljerade beskrivningar av deras liv och hur de löser vardagsproblemen. Men det kanske bara är jag som hakar upp mig på det. Berättelsen tar snart fart och blir riktigt bra. Dessutom är det intressant att den utspelar sig i Sverige. Ett framtida Sverige där vädret påverkar människors sätt att leva. Hur och vad som hänt växer fram lite i taget.
OmslagsbildOmslagsbildHuvudperson är Elin som har fyllt 16 år. Elin och hennes bror blir attackerade av grannarna när de rider hem från stan. Elin dödar en i självförsvar och brodern blir tillfångatagen. Det som ligger bakom attacken är det livsavgörande behovet av reservdelar till det vindkraftverk varje familj har på sin gård. Elin rider för att förhandla om sin bror men när hon kommer fram till gården där han bör hållas fången är det ingen där. Stället är övergivet. Var finns hennes bror?

Det händer mycket på vägen. Här finns en styrande militär, attacker från motståndsmän och viljan att överleva i en förändrad värld. Ryttarna fortsättes av Krigarna (2014), Lagstiftarna (2015) och De levande (2016).
/Liselott








Inga kommentarer: