måndag 6 april 2009

Oönskad

Författare: Gemma Malley.
uHce, 2008, Science Fiction/Övrigt.

Året är 2140 och ett nytt läkemedel gör det möjligt att leva för alltid. Men det har också gjort att barn är oönskade på jorden - för många människor leder till ett överutnyttjande av jordens mycket begränsade resurser. Alla som tar läkemedlet får skriva på en Förkunnelse om att aldrig skaffa barn. Gör de det ändå tas barnet ifrån dem för att uppfostras på anstalt till ett liv som slav.

Anna är ett sådant barn, övertygad om sin egen ovärdighet. Hon lever sitt liv inspärrad på Grange Hall där hon lär sig att bli en Värdefull Tillgång och att tjäna andra - allt för att sona sina föräldrars stora brott. Men en dag kommer Peter till anstalten. Obegripligt nog är han i hennes ålder och har inte fångats in förrän nu. Han berättar för henne om livet på utsidan och att hon egentligen inte heter Oönskade Anna utan Anna Covey. Och att han känner hennes föräldrar, väl. Som föräldralös har han t.o.m vuxit upp i deras hem och liksom dem engagerat sig i Motståndsrörelsen. Han har nu på eget bevåg bestämt sig för att leta reda på Anna och försöka få henne att rymma från Grange Hall tillsammans med honom. Men det är ju omöjligt. Och dessutom livsfarligt - Infångarna finns överallt. Väl övertygad om sanningshalten i allt han berättar känner hon sig onekligen mycket frestad - men hur ska hon våga? Att sätta allt på spel - sitt eget liv, Peters, men även hennes föräldrars, som hon inte ens trodde fanns?...

Väldigt spännande men också lite tänkvärt om ett utopiskt samhälle på en utarmad jord i en inte alltför avlägsen framtid.

/Tuija

2 kommentarer:

angelica sa...

jag själv tyckte den var väldigt bra, man får lixom läsa ur andra människors perspektiv inte bara huvudpersonen. Och man kände verkligen att man ville läsa mer.

Natalie sa...

"Oönskad" var väldigt bra!
Man får sakta men säkert se hur Anna börjar lita på den här besynnerliga pojken och hur hon börjar tänka "tänk om".

Boken är inte förutsägbar. Tvärtom blev jag mycket förvånad när själva finalen kom.

Lite irriterad på själva slutet. Även om slutet gick bra för själva huvudpersonerna så ändrades ingenting i deras omgivning. Barn skickades fortfarande till Grand hall och fick växa upp och behandlas som slavar.
Själva boken var däremot väldigt bra!

"Oönskad" får 4 av 5