fredag 1 september 2017

Vända världen rätt

Omslagsbild
Författare: Jennifer Niven.
2017, Annorlundaskap, Kärlek, Mobbing, Utanförskap, Ätstörningar.

Tjockt, men ändå snabbläst drama av författaren till den fina "Som stjärnor i natten". Och det är verkligen inga dussinungdomar hon skildrar denna gången heller. Men här finns mycket tänkvärt och viktigt att ta till sig, som går att applicera på de flesta. Detta är historien om den extremt överviktiga Libby och den ansiktsblinde Jack.

Tre år tidigare var Libby Amerikas tjockaste tonåring, 296 kg som tyngst. Då fick hon en panikångestattack, och man fick riva halva huset för att kunna lyfta ut henne med lyftkran, varefter hon tillbringade lång tid på sjukhuset med terapier, dieter etc för att nu väga runt 150 kg, bara. Upprinnelsen var hennes mammas plötsliga och oväntade död, i kombination med annat också, som startade den dramatiska viktökningen. Nu, efter att varit sängliggande hemma i flera år, ska hon börja skolan igen. Med allt vad det innebär av skräckblandad normalisering.

Jack bodde snett över gatan när lyftkranshistorien ägde rum, som präglade även honom en smula. Han är coolsnyggisen som försöker göra rätt men ofta gör fel. Mycket pga av en ovanlig störning han har. Som ingen, absolut ingen känner till. Han är nästan helt hundra på att han lider av prosopagnosi, efter att ha ramlat ned från taket som sexåring. Vilket innebär oförmåga att känna igen ansikten på bekanta människor, även hans allra närmaste. Istället försöker han härleda folks identitet genom andra attribut hos dem, men det funkar ju inte riktigt alltid... Smärre katastrofer inträffar med jämna mellanrum, som han oftast försöker dölja bakom skämt. Men det är en jobbig tillvaro han lever, trots att han egentligen inget annat vet.

Mötet mellan dessa särlingar blir synnerligen dramatiskt och upprört, men efter hand som de lär känna varandra förändras åtskilligt. Båda förstår bättre än de flesta vad de kämpar sig igenom i vardagen...

Det är två älskvärda, starka karaktärer som möts - Libby är nog den modigaste, starkaste övervikting man bara kan föreställa sig. Jack är ibland den dummaste, men även den underbaraste storebror som hans udda lillebror Dusty bara kan önska sig - båda har sidor som man bara häpnar över, men av olika anledningar. De är tänkvärda och uppfriskande fläktar båda två. En bok att gilla!

/Tuija

Inga kommentarer: