fredag 25 augusti 2017

Flickan på hotellet

Omslagsbild
Författare: Katarina Wennstam.
2017, Deckare, Vänskap, Övergrepp.

Så intressant med en tonårsbok av en av de skarpaste vuxenförfattare jag vet!
Wennstams engagemang kring mäns våld mot kvinnor har nu nått ned till skolåldrarna, där minst lika mycket trakasserier och övergrepp sker - inte minst på sociala medier. Denna tonårsdebut handlar om Alex Skarp, som är sexton år, som här, tillsammans med sina bästa kompisar löser ett mordfall snabbare än polisen... Och två böcker till är att vänta om Alex.

Av en slump råkar Alex höra ett samtal mellan sin pappa och styvmamman som är polis. En flicka i ungefär hennes egen ålder har hittats strypt på ett hotellrum i centrala Stockholm, alldeles nära där Alex bor. Trots att hon inte känner flickan (Olivia - som hon tillsammans med bästisen och hackern Bianca lyckas spåra via sociala medier) dras hon känslomässigt in i det förfärliga som hänt, och dras med i Biancas intresse för att försöka hitta den som mördat henne. Hon blir övertalad att söka jobb på hotellet där Olivia hittades i en säng, och lyckas via några andra som jobbar där få information som inte nått polisen... Hennes styvmamma skulle få spader om hon visste vad Alex höll på med, men hon ventilerar i alla fall en hel del av det de får reda på med sin cancersjuka älskade mormor, den f d domaren, som hjälper till med att försöka få ungdomarna att förstå hur lagen fungerar - som inte alltid är så självklar och enkel som man skulle vilja! Och de kommer också livsfarligt nära förövaren - man sitter med hjärtat i halsgropen - när Alex träffar honom på en dejt. Hur ska hon klara sig helskinnad ur trasslet som hon försatt sig i?

Det är bra karaktärer som Wennstam skapat; Alex är en frisk fläkt, stark och modig tjej, om än lite för naiv för sitt eget bästa. Hennes tjejkompis Bianca brottas med sina egna demoner - hon har i evigheter stängt in sig hemma med sin övervikt och klarar inte av att lämna hemmet, utan lever sitt liv framför datorn istället. Hennes killkompis, snyggingen Charlie, dansar hon med - jitterbugg! Och mormodern är en vass och skarp hjärna, landets första kvinnliga domare. Bra, intressant och spännande läsning, för deckare vimlar det sannerligen inte av för tonåringar!

/Tuija



Inga kommentarer: