fredag 9 augusti 2013

Det går bara inte

Författare: Camilla Jönsson.
2013, Kärlek, Vänskap.

Vad är det som inte går? Jo, att vara ihop med två samtidigt. Hur gärna man än vill. Men Emelie vill, väldigt gärna, trots att hela hennes sunda förnuft säger henne att det här är omöjligt. Först bjuder en av hennes bästa killkompisar Viktor med henne på en konsert, och innan den ens har ägt rum, som den dejt den kanske är, så träffar hon på en annan musiknörd på en fest - en kusin till en klasskompis - Sander, som är så tilldragande, spännande och mogen, som man bara kan önska sig. Och detta var verkligen inget hon bett om, eller önskat sig - det bara hampade sig så. Och efter konserten med Viktor känns allt alltmer hemtamt och mysigt och alldeles underbart - samtidigt som Sander vill träffa henne, och gärna med sina musikkompisar, som impar en hel del på Emelie. Och som den estet/tecknare hon är, ber de henne skissa på ett omslag till deras nya skiva, vilket hon känner sig smickrad över.



Men livet kompliceras, vare sig hon vill det eller inte - man kan inte strula med två killar samtidigt, som hennes bästis Stina hela tiden försökt säga. I synnerhet inte om den ena är en av ens bästa vänner, som man absolut inte vill såra till något pris.Hur ska hon komma till skott och faktiskt göra något åt situationen, där Sander tror att han är hennes kille, medan Viktor inte riktigt vet vad hon verkar vilja... Hon vet ju faktiskt inte själv! Hon kan inte välja bort den ene av dem. Hon älskar mixen av dem båda - tryggheten trots oerfarenheten med Viktor, kontra det nyupptäckta sexet med Sander - i kombination med sina känslor och gemensamma intressen som  hon delar med båda. Vilket gör att hon till slut mår jättedåligt över sig själv och vad hon gör, och inget av det blir något bra.Och sen, på en fest, så händer det som bara inte fick hända...

En riktigt omoralisk kärlek i sann Bredowsk anda - hur hantera det som bara inte får hända?... Frågan är om inte Bredows flickor ofta är något (vuxen-)klokare än Emelie här... vilket tar en ände med förskräckelse. Som läsare är det ju något lättare att se hur hon borde valt/handlat från början, vilket inte alltid är lika lätt att se och känna, när man är ung, känslig och lättpåverkad. Klart läsvärt!

/Tuija

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej! Jag läser den boken just nu och den rekomenderar jag starkt! :-) Jag är viseligen bara 13 men jag ser gärna en film om det finns.